Matomo – ett alternativ till Google Analytics

Att använda ett verktyg för webbanalys är idag helt nödvändigt för organisationer som har verksamhet på nätet och som behöver förstå hur olika trafikkällor, annonsering och andra aktiviteter bidrar till verksamhetens mål.

Google Analytics har länge varit och är fortfarande det bästa verktyget för webbanalys för de flesta företag och organisationer. Verktyget är oerhört kraftfullt, smidigt att implementera och skräddarsy till verksamhetens behov och det är helt gratis. Dock kan det av olika skäl finnas orsak att titta på alternativ och det bästa alternativet är idag Matomo.

Matomo är ett analysverktyg som bygger på fri källkod. Det går att drifta Matomo själv på egen server men det går också att använda verktyget som en tjänst, precis på samma sätt som Google Analytics. Då man använder verktyget som en tjänst är implementationen mycket snabb och smidig.

Fördelar med Matomo:

  • GDPR-säker
  • Öppen källkod

  • Importera data från Google Analytics
  • Molntjänst med smidig implementation

Det finns även nackdelar, speciellt jämfört med Google Analytics. Används Matomo som molntjänst tillkommer en månadskostnad (och om man väljer att drifta själv så tillkommer kostnader för den infrastruktur som krävs). Matomo har inte lika kraftfull inbyggd rapportering som Google Analytics, och det finns heller inte direktkopplingar till t.ex. Data Studio eller Google Ads vilket försvårar rapportering och uppföljning.

Är du nyfiken på Matomo?

Go Optimal kan hjälpa till med en snabb, smidig och säker migration från Google Analytics till Matomos molntjänst. Er befintliga Google Analytics-data kan exporteras från Google Analytics och importeras till ert nya Matomo-konto. Ta kontakt på johan@gooptimal.ax.

Lämna en kommentar