Corona & efterfrågan

Coronapandemins påverkan på efterfrågan har varit markant. 2020 såg många företag, speciellt e-handlare, en mycket stark försäljningsökning som verkar ha hållit i sig ungefär tills april/maj 2021.

Många verkar felaktigt ha räknat med en bestående efterfrågeökning och nu ser vi istället flera exempel på e-handelsföretag som rapporterar om en nedgång i efterfrågan och extremt tuffa jämförelsetal. Ett exempel är Desenio vars juniförsäljning enbart var ungefär hälften mot förväntat.

Ett annat exempel är Rugvista som visar en försäljningsökning på 12 % under Q2 2021 att jämföra med ökningen i Q1 som var 84 %. Det sista halvåret 2021 samt Q1 2022 har nog extremt tuffa jämförelsetal för många främst onlinebaserade företag.

Nedan några exempel på hur coronapandemin har påverkat sökefterfrågan i Google inom olika segment. Data från Google Ads är källa till graferna.

Turism till Åland

Sökefterfrågan relaterat till resor till Åland rasade i Sverige 2020 men verkar 2021 ha återhämtat sig till ungefär 70 % av normal nivå. I Finland var efterfrågan stabil 2020 för att explodera 2021 till över dubbel normal nivå.

efterfrågan corona åland
Sökord Sverige
camping åland
hotell åland
resa till åland
hotell mariehamn
boende åland
åka till åland
åland hotell
åland boende
åland resa
mariehamn hotell
Sökord Finland
ahvenanmaa majoitus
turku maarianhamina
hotelli maarianhamina
maarianhamina hotellit
majoitus ahvenanmaa
hotelli ahvenanmaa
ahvenanmaa leirintäalue
ahvenanmaa leirintäalueet
ahvenanmaa hotelli
leirintäalue ahvenanmaa
ahvenanmaa pyöräillen

Desenio – Posters online

Grafen nedan visar sökefterfrågan på några av Desenios viktigaste sökord för jan 2021jul 2021 jämfört med föregående år. Vi kan se att sökefterfrågan jämfört med föregående år var markant högre under hela Q1 för att sedan vara markant lägre under Q2. I juli 2021 verkar efterfrågetappet jämfört med föregående år öka vilket är lite oroväckande för Desenios del.

Hemleverans av mat

Nedan syns sökefterfrågan i Sverige på sökord relaterade till hemleverans av mat/mat på nätet. En intressant kurva där volymen exploderar vid pandemins början för att de senaste månaderna ligga på en lägre nivå än före pandemin.

Kontrollerade sökord:

beställ mat online, beställa mat online, handla mat online, handla mat på nätet, hemkörning mat, köp mat online, köpa mat online, mat hemkörning, mat online, mat på nätet

Bygga hemma

Nedan efterfrågan i Sverige på tre sökord. Det verkar ha skett en stor efterfrågeökning sommaren 2020 som till viss del består även 2021.

Videokonferens

Sökefterfrågan på de populäraste tjänsterna för videosamtal ökade snabbt i pandemins början. I grafen märks att Microsoft Teams under pandemins gång passerats av både Zoom och Google Meet (åtminstone vad gäller antal sökningar i Google).

Har du några intressanta exempel? Kommentera gärna!

Lämna en kommentar