Viking Line vs. Eckerö Linjen – SEO-analys synlighet

Det är alltid lika intressant att jämföra våra rederier. Nedan kommer jag att kortfattat analysera hur Viking Line och Eckerö Linjen står sig mot varandra då det kommer till organisk synlighet – alltså hur synliga de är i Google på relevanta sökord.

ggl

Sökordsanalys

Vilka är de relevanta sökorden? Ett viktigt affärsområde för båda bolagen är dagskryssningar till Åland (Kapellskär-Mariehamn, Grisslehamn-Eckerö). För att hitta de relevanta sökorden måste vi ta reda på hur folk som är intresserade av att åka på en dagskryssning till Åland söker.

Denna information kan vi få fram via Googles verktyg Keyword Planner. Genom att mata in ett par relevanta sökord så får vi informationen nedan tillbaks:

kryssning-sökningar

Vi kan direkt se att den generella efterfrågan inom ämnet är relativt hög. Det finns en ”svans” av sökord som alla har ungefär samma intention hos användaren, men vi ser att det är ett sökord som sticker ut vad gäller volymer – ”Ålandskryssning” – med i genomsnitt 1300 sökningar per månad. Vi väljer därför, för enkelhetens skull, att fokusera den fortsatta analysen på detta specifika sökord.

Synlighet i Google

Vid en sökning på ordet ”ålandskryssning” från Sverige i Google.se får man i dagsläget följande resultat:

serp1

Viking Line rankar alltså nummer 1 för denna viktiga sökfras, medan Eckerö Linjen ligger långt ner på plats nummer 29.

Bland toppositionerna hittar vi ett flertal affiliate-sajter med relativt svaga domäner som inte bör vara svåra att hota (Alandskryssning.com, Alandskryssning.se, Alandsguiden.com)

Vi ser att Viking Line har identifierat sökfrasen och åtminstone till viss del anpassat sin landningssida utifrån den – vi hittar den till exempel i titeltaggen. Detta är antagligen resultatet av ett SEO-projekt.

Dock matchar Viking Lines landningssida intentionen bakom sökfrasen dåligt – sökfrasen antyder att användaren är ute efter en dagskryssning till Åland medan Viking Line erbjuder en landningssida som fokuserar på en längre semester på Åland. Här kan man få en ökad konvertering genom att skräddarsy sitt meddelande lite bättre.

viking
Miss i matchning mellan användarintention och budskap hos Viking Line

Att Eckerö Linjen rankar så lågt på ett så pass viktigt sökord indikerar att bolaget, till skillnad från sin konkurrent, inte har prioriterat åtgärder inom sökmotoroptimering.

Vad bör Eckerö Linjen göra?

Detta är vad man brukar kalla för ”lågt hängade frukter”. Det vore inte svårt för Eckerö Linjen att ta en topp-5 placering på detta viktiga sökord. Det vore heller inte svårt att utmana Viking Line om förstaplatsen.

Så här bör man göra:

  1. Skapa en landningssida på Eckerolinjen.se som matchar intentionen med sökfrasen
  2. On-page optimera denna landningssida (varianter på sökfrasen i titeltagg, rubrik, brödtext)
  3. Länka från startsidan till denna landningssida – använd sökfrasen som ankartext i länken
  4. Länka till denna sida även från lämpliga övriga sajter inom koncernen – använd varianter på sökfrasen som ankartext

Genomför man ovanstående punkter dröjer det inte länge innan man rankar topp-5 på detta sökord och liksom Viking Line får ta del av besöken.

Är det värt det?

Vad är värdet på denna trafik? Är det värt att lägga ner den tid som krävs för att nå en topplacering?

För att räkna på värdet av en förstaplacering på sökordet kan vi ta antal sök per månad + antalet sök på sökord i svansen som ”följer med”, CTR (andel av de som söker som klickar) samt Googles uppskattade kostnad per klick (om man skulle köpa annonsklick på detta sökord).

value

Genomsnittligt antal sökningar per månad på det enskilda sökordet är enligt Google 1300. Då vi optimerar sajten för detta sökord så kommer en rad sökord i svansen att ”följa med” – även om vi inte optimerar specifikt mot de sökorden så kommer rankingen att öka på de sökorden. Exempel på sökord i svansen är: ”kryssningar till Åland”, ”åland kryssning” etc. Vi utgår från att ungefär 70 % av sökorden finns i svansen, varför vi räknar ut den totala volymen som: 1300 / 0,3 = 4700

Vi vet även att ca 30 % av sökningarna i Google leder till ett klick på det första resultatet, varför vi räknar ut ungefärligt antal potentiella klick som 4700 * 0,3 =  1300

Google anger ett föreslaget bud per klick på denna sökfras på 1,28 €. Vi utgår från att klickbuden på sökord i svansen är något lägre varför vi räknar på ett genomsnittligt värde per klick på 1,00 €.

Det uppskattade värdet av en förstaplacering i Google på sökordet ”ålandskryssning” är därmed 1 300 klick * 1,00 € = 1 300 € / månad eller 15 600 € / år. Med tanke på att Eckerö Linjen skulle kunna nå detta med ytterst liten möda vore det en satsning som gav bra ROI.

Sammanfattning

Den korta sammanfattningen är att Viking Line har jobbat med sin SEO medan Eckerö Linjen inte gjort det. Eckerö Linjen kan dock med enkla medel ta placeringar på detta sökord och bör i mitt tycke prioritera att göra detta.

Ovanstående analys är förstås en förenkling och tar inte samtliga faktorer i beaktande. Värdet på trafiken är helt beroende av hur relevant trafiken är för just din verksamhet. I just detta fall tror jag dock att 1 300 € / månad är i underkant.

Lämna en kommentar